Lyžiarska sezóna v Litmanovej je horšia ako minulá

06.03.2013 Stará Ľubovňa

Litmanová 6. marca (TASR) – Lyžiarske stredisko v obci Litmanová v okrese Stará Ľubovňa zažíva z pohľadu návštevnosti jednu z horších sezón. Podľa prevádzkovateľa strediska Ľubomíra Cintuľu počet lyžiarov oproti minulej zimnej sezóne citeľne poklesol.

"Táto sezóna je odrazom finančnej situácie celého Slovenska, vidieť, že ľudia žijú ťažšie, tak si aj menej dovolia. K nám chodia predovšetkým lyžiari z východného Slovenska, nájdu sa u nás aj Poliaci," konštatoval Cintuľa. Podľa neho je ďalším dôvodom zníženej návštevnosti rozmach lyžiarskych stredísk u severných susedov v Poľsku. "Je to tam viac podporované zo strany štátu, dokonca aj slovenskí lyžiari tam začínajú chodiť," dodáva Cintuľa. Podľa neho by sa odbory na Slovensku mali viac snažiť o to, aby boli ľudia motivovaní tráviť dovolenku na Slovensku, podobne ako to funguje v Poľsku. Pomohlo by to domácej ekonomike i cestovnému ruchu.

V tomto roku v Litmanovej neplánujú žiadne veľké investície, sú radi, že zvládajú stredisko ešte prevádzkovať. Už päťkrát žiadali o prostriedky z eurofondov, avšak bezúspešne. Potrebovali by tu okrem iného sedačkovú lanovku, doplniť ubytovanie, alebo aj nový stroj na úpravu zjazdoviek.

"Malé strediská podľa mňa nemajú šancu získať eurofondy, pretože my by sme najprv museli tú investíciu zrealizovať, zobrať si na to pôžičku, a potom by nám to pomaličky začali preplácať, a aj tak len polovicu. To je pre nás neúnosné, keďže len taký stroj na úpravu tratí stojí cca 400.000 eur," vysvetľuje Cintuľa. Ďalším problémom malých stredísk podľa neho sú každý rok vyššie náklady na prevádzku. S cenami pritom hýbať nemôžu, pretože počet lyžiarov by sa ešte znížil.


Výhodou malých stredísk je podľa neho dostatok miesta na zjazdovkách, teda aj lepšia bezpečnosť a v neposlednom rade aj kratšie čakanie na prepravu. "Naše stredisko leží v Pieninskom národnom parku, je to rodinné stredisko, máme päť vlekov s prepravnou kapacitou približne 3000 lyžiarov za hodinu a päť zjazdoviek od detských až po jednu strmšiu. Všetky sú technicky zasnežované. Hneď pri vlekoch máme desať chát na ubytovanie," priblížil stredisko Cintuľa. V tomto stredisku majú každý rok dostatok prírodného snehu, klimatické podmienky sú tu podľa Cintuľu veľmi dobré.

Celkovo je tu 2,5 kilometra zasnežovaných zjazdoviek, pričom najnižší bod strediska je v nadmorskej výške 669 metrov a horná stanica je vo výške 900 metrov nad morom. Okrem toho sa tu nachádza aj veľa bežkárskych trás vedúcich napr. do Starej Ľubovne, na Pieniny, či do Lesnice a pod. "My z toho upravujeme jednu dvojkilometrovú trasu pre bežecké korčuľovanie," dodal Cintuľa.
 

Vyberte región